High-tech sebészet

Navigált implantáció 3D sebészi sablon segítségével

A műtét szó mindenkiből viszolygást vált ki, és ha lehet, szívesen mellőzzük az életünkből. Lehetséges lenne a fogbeültetés szike használata nélkül?

A válasz igen, mindez lehetséges.

Szerencsére a fogászat az orvosláson belül azt a különleges helyet foglalja el, ahol a tudomány gyakorlatba ültetett legfrissebb vívmányai legelsőként jelennek meg.

Ahogy képesek lettünk három dimenzióban megjeleníteni az emberi testet, és ezzel egy időben az ipar gőzerővel használni kezdte a háromdimenziós nyomtatást, lehetővé vált nagy precizitással megtervezni, majd ezen terv segítségével sebészi metszés nélkül "robot technikával" elhelyezni az implantátumokat.

Nem csupán a beteg számára megcáfolhatatlan előny, hogy

  • Legalább felére csökken a műtéti idő
  • A metszés mellőzése miatt nem dagad meg a műtéti terület
  • A lehető legtöbb esély nyílik a műgyökerek azonnali használatára
  • Nincsenek varratok
  • Elkerülhető azon anatómiai struktúrák (ideg csatorna, arcüreg) sérülése, amik komplikációt okozhatnának
  • A lehető legjobb pozícióba kerülnek az implantátumok ahhoz, hogy a fogakat hordozzák, amellett hogy a lehető legnagyobb csont felületen támaszkodhatnak.

A gyors és kockázatmentes orvosi munkához egy háromdimenziós nyomtató készíti el azt a sablont, ami a CT felvételen megtervezett implantátum pozíciókat a sebész számára egyértelműen kijelöli.

Különösen azokban az esetekben hasznos amikor a csontkínálat szűkös, vagy akkor, ha az implantátumokat a műtét után azonnal terhelni szeretnénk.

Léteznek implantációs rendszerekhez kapcsolódó specifikus vagy több implantátum rendszerrel is kompatibilis szolgáltatások is. (További információért látogassa meg a SMART GUIDE oldalát.)

3D CAD/CAM egyedi csontblokk

A fogászati technológia legutolsó fejlesztéseinek egyike, amely megengedi, hogy nagyobb csonthiányok esetén saját csont eltávolítása (csont transzplantáció) nélkül csontpótlást végezhessünk. Előzetes, az állcsontról készült három dimenziós CT felvétel birtokában computerrel virtuálisan megtervezzük az optimális csontformát. Sterilizált, antigén mentesített emberi csontot CAD/CAM technológiával a kívánt formára faragunk. Csavarral az egyedi csontblokkot az állcsont megfelelő területére rögzítjük. Megfelelő gyógyulási idő és a rögzítő csavarok eltávolítása után lehetővé válik kellő méretű implantátum elhelyezése.
A témában rendelőnk vezető orvosával - dr. Heintz Renátával - készített interjút itt olvashatják.

Ultrahangos (piezo) sebészet

A gyors és tökéletes gyógyulás alapja a minél kisebb tarumával járó, vagyis minimálinvazív sebészi beavatkozás. Forradalmi újítás az a különleges ultrahangos energiát felhasználó piezoelektromos sebészi eszköz ,amely az eddig általánosságban használt fúrók mellőzésével alakítja ki a beültetendő műgyökér helyét a csontban. Hatalmas előnye abban áll, hogy tömöríti a csontot, de nem vesz el abból. Rendkívül kíméletes a csontszövethez és kifinomult, finom, máshoz nem hasonlíthatóan precíz sebészi preparálást tesz lehetővé. Különösen akkor javasolt a használata, ha például:

  • kis csontsűrűség miatt az implantátum stabilitása lenne veszélyben,
  • a keskeny állcsontgerinc nem lenne képes befogadni az implantátumot

Piezoelektromos készülék mindenféle csontot érintő beavatkozásnál használható: például az arcüregemelésnél vagy bizonyos parodontális műtétek alkalmával is.