Parodontológia

Ínybetegségek kezelése

A parodontológia az íny- és fogágybetegségek kezelésével foglalkozó szakterület. Fogágynak a fogakat körülölelő szöveteket nevezzük: tehát a csontot, a fogakat csontban rögzítő rostokat és az ínyt. A fogágy megbetegedéseit bakteriális gyulladás okozza. A fogak felszínein felhalmozódó plakk és fogkő olyan baktériumforrás, amely az arra fogékony szervezetben destruktív gyulladás kialakulásához és fennállásához vezet. Ez a fájdalmatlanul zajló gyulladás először csupán az íny szintjére korlátozódik, majd kinél milyen ütemben a csontra és fogakat rögzítő rostokra is átterjed, elpusztítva ezeket a struktúrákat. A folyamat mindaddig (akár hosszú évekig is) észrevétlen maradhat, mígnem fogvándorlás, foglazulás vagy fogelhalás nem hívja fel a páciens figyelmét a gyulladásra. A fogágybetegség elsődleges tünetei: ínyvérzés, ínyduzzanat, kellemetlen lehelet, fogközök kiszélesedése, foglazulás.

Az orvoshoz ínybetegséggel forduló betegek többsége vérzékeny ínyről, a fogak mozgathatóságáról, esetleg enyhe fájdalomról számol be. Sajnos ezek a panaszok a legtöbb esetben már egy előrehaladott betegség jellemző tünetei. Fontos törekvésünk ezért, hogy azokat a jellemző tüneteket, amelyek figyelmeztető jelei lehetnek ennek a betegségcsoportnak, feltárjuk a betegeink előtt, valamint, hogy megelőzéssel segítsük azok kialakulásának megakadályozását.

A fogágybetegség szűrővizsgálattal diagnosztizálható. A fogágybetegség tényét nem csupán az erre szakosodott orvos, hanem általános praxisban dolgozó fogorvos is meg tudja állapítani. A kezeléseket azonban érdemes specialistára, úgynevezett parodontológusra bízni.

A fogágybetegség kezelhető, gyógyítható megbetegedés. Azonban a gyulladás következtében elpusztult szöveteket csak ritkán lehet eredeti állapotuknak megfelelően visszaállítani. Reális eredmény a gyulladás gyógyulása és a gyógyuláskor kialakult állapot megőrzése. Fontos kihangsúlyozni, hogy mivel a fogágybetegség az arra hajlamos egyéneknél okoz problémát, a gyógyulás után is szükséges a fogágy fenntartó kezelése, tehát egy életen át tartó elkötelezett gondozást igényel mind a páciens, mind a szakorvos részéről.

A parodontológiai kezelések célja az, hogy a természetes fogakat a lehető legtovább funkcióképes állapotban a szájüregben tartsuk.A kezelések alapja a fogfelszínek lepedéktől és fogkőtől való megtisztítása, tehát a gyulladást okozó baktériumtömeg csökkentése. A szájüreg tiszta állapotának fenntartása érdekében az otthoni helyes fogápolási gyakorlat kiemelkedően fontos. Ha a szájhigiéne nem megfelelő, a parodontális terápia nem lehet sikeres.

A parodontális terápiának többféle kezelési fokozata van, de a kezelés sorrendje mindig ugyanaz. A fogágybetegség súlyosságától függ, hogy a terápia melyik szintjéig kell eljutnia a páciensnek a teljes gyógyuláshoz. A fogágy gyulladásainak kikezelése időigényes folyamat, így türelmet és elkötelezettséget igényel. A terápia folyamán kezelési és gyógyulási periódusok váltogatják egymást.

Mint a legtöbb betegséget, a fogágy gyulladásait is egyszerűbb megelőzni, mint kezelni. A prevenció legfontosabb eszköze a rendszeresen végzett fogászati ellenőrzés, a professzionális dentálhigiénés kezelés, valamint az otthon szakszerűen végzett fogápolás.

A parodontológia tárgykörébe tartozik az íny eltéréseinek korrekciója is. Leggyakrabban a fogíny fognyaktól történő elhúzódása, ún. „recessziója” okoz kellemetlenséget. Néha azonban a túlzottan vastag íny jelent esztétikai problémákat. Mindkettőre van megoldás a megfelelő sebészi korrekciók által. (lsd. esztétikai sebészet.)