Tömések

Rendelői és fogtechnikai restauráció

Esztétikus tömés (fehér tömés, kompozit/üvegionomer tömés)

Ma már általánosan elfogadott véleménnyel egyetértve, a korábban alkalmazott amalgámot, mint tömőanyagot nem tartjuk korszerűnek. Ezért rendelőnkben a célnak és a tömés kiterjedésének megfelelően megválasztott, de mindenképpen fogszínű tömőanyagot használunk.

Tömés készítésekor a szuvas fogrész eltávolítását követően az üreget fogszínű tömőanyaggal töltjük fel, amely rugalmasságában és kopásállóságában a fog anyagához nagymértékben hasonló. Ezzel a fogat mind megjelenésében, mind funkciójában az eredetit megközelítően tudjuk helyreállítani.

Betétek (Inlay/Onlay/Overlay)

Egy jól elkészített, kiváló anyagú esztétikus tömés -  ami a modern fogászat alap pillére - meglehetősen sokáig tudja teljesíteni feladatát. Mi indokolja akkor mégis annak cseréjét? A fehér színű anyagok (kompozitok) fény hatására történő keményedésük közben különböző mértékű zsugorodást szenvednek el. A zsugorodás miatt a tömés széle eltávolodik a fogtól, ami lehetőséget ad másodlagos szuvasodás keletkezésére. Azt, hogy ez mennyi időt igényel, nem lehet pontosan megmondani. Függ a használt tömőanyag minőségétől,az orvosi munka precizitásától, a száj tisztaságának mértékétől, és a beteg fogszuvasodásra való hajlamától is. Átlagos esetben 5-7 évig biztosan jól funkcionál egy "fehér" tömés.

Édes ételre, hidegre való érzékenység, elszíneződött foganyag a tömés - mellett lehetnek a figyelmeztető jelek. Ilyenkor a régi tömés eltávolításával, a szuvas rész kitisztításával, és új készítésével orvosolhatjuk a problémát. Ez mindig foganyag veszteséggel jár, így lesz egyre mélyebb, nagyobb kiterjedésű az üreg. Egy átlagos embernek élete során a fiatal felnőtt korában kapott tömését legalább 4-5 alkalommal kellene cseréltetnie ahhoz, hogy biztosan ne szuvasodjon tovább a javított fog.

Van mód a fog végleges konzerválására, és a töméscserék megállítására. A módszer neve betét, vagy inlay, ami egyáltalán nem új technológia.

Már a fogászat hőskorában is alkalmazták, az anyaga pedig arany volt. A fogorvos jól meghatározott elvek szerint alakítja ki a fogban az üreget, amelyről precíziós lenyomatot vesz. A technikus elkészíti a tömést, amelyet a következő kezelés alkalmával ragasztunk be a fogba. Zsugorodás már nem keletkezik ezután, tehát ezzel a másodlagos szuvasodás esélyét minimalizáljuk. A fog megfelelő higiénikus ápolása mellett nincs szükség többé a tömés megújítására. A modern technológia ma már lehetővé teszi nem csupán az arany, hanem fog színű anyag használatát is. Ezzel kiemelkedően magas esztétikai eredménnyel lehet egy-egy fogat- avatatlan szem számára láthatatlan módon - restaurálni.

További óriási előnye, hogy ez az egyetlen megbízható, hosszú távú módszer arra, hogy erősen destruált fogakat a lehető legtöbb ép fogrész megőrzésével helyreállítsunk.

A legkiemelkedőbb esztétikai értékű betéteket készíthetjük magas kerámia töltetű kompozitokból vagy préskerámiából.