Gyökérkezelés

Gyökérkezelésre akkor van szükség, ha a fog belső szövetei elhaltak valamilyen fertőzés, kémiai vagy fizikai trauma miatt. Leggyakrabban mély szuvasodás miatt kerül rá sor, amely igen sokszor a már töméssel ellátott terület alatt keletezik. Ilyenkor fájdalom felléphet, azonban ez nem törvényszerű, gyakran a folyamat sokáig fájdalommentes is maradhat. Előfordulhat, hogy épp a fogászati beavatkozás (például töméscsere) kapcsán merül fel a gyökérkezelés szükségessége. Ha például a tömés készítése során a szuvas rész eltávolítása közben erősen megközelítjük a fogbelet, az olyan hatással lehet a fogra, hogy csak gyökérkezeléssel tudjuk megtartani. Nem ritkán a fog koronához való előkészítése közben hasonló okból kényszerülünk a gyökércsatorna kezelésére, majd tömésére.

A gyökérkezelés folyamán a fogban lévő szöveteket úgy távolítjuk el, hogy feltárjuk a fog teljes belső üregrendszerét: tehát megkeressük az elérhető összes gyökércsatornát és mind mechanikailag, mind kémiailag megtisztítjuk a fog belsejét. A beavatkozás lehet egyszeri, amikor a fog belsejéből az elhalt szövetmaradványokat eltávolítva, és a gyökércsatornákat feltágítva kitöltjük azokat tömőanyaggal. Régóta fennálló esetekben azonban egyszeri kezelés nem oldja meg a már kialakult fertőzéses állapotot. Ilyenkor a kezelések alkalmával a gyökércsatornákat nem a végleges tömőanyaggal, hanem fertőtlenítő hatású pasztával töltjük fel. Második, esetleg harmadik alkalommal készítjük el a végleges gyökértömést.

A gyökérkezelt fogak sérülékenyebbek, ezért a kielégítő rágóképesség visszaállítására különös gondot kell fordítani. Mivel a gyökérkezelt fogak többnyire erősen destruáltak, gyakrabban választjuk ezen fogak ellátásánál a csappal, betéttel vagy koronával való felépítést, mint az egyszerű tömést. Ha a fertőzés a gyökércsúcson keresztül áthatolva a környező csontra is kiterjedt és ott specifikus szöveti elváltozásokat okozott, előfordulhat, hogy önmagában a gyökértömés nem teszi panaszmentessé a helyzetet. Ekkor sebészi befejezésről ún. gyökércsúcs rezekcióról beszélünk.